Τι είναι-Ποιόν αφορά

H ψυχοθεραπεία είναι μια δομημένη διαδικασία εγκαθίδρυσης μιας θεραπευτικής σχέσης μεταξύ ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία ψυχοθεραπευτή και ενός ατόμου "ασθενής/πελάτης" με συμπτώματα ψυχικής νόσου, προβλήματα συμπεριφοράς ή προσωπικής ανάπτυξης (ατομική ψυχ/πεία) ή μιας ομάδας ατόμων (ομαδική ψυχ/πεία).

Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας είναι να ανταποκριθεί σε μια πλειάδα ειδικών ή μη ειδικών εκδηλώσεων κλινικά αναγνωρίσιμων κρίσεων με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της λειτουργικότητας του ασθενή/πελάτη ή τη βελτίωση των σχέσεων εντός της ομάδας αυξάνοντας τη λειτουργικότητά τους.

Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στην σε βάθος ανάλυση και επεξεργασία των προβλημάτων δουλεύοντας στο επίπεδο του ασυνείδητου. Σήμερα εκτός από την κλασσική ψυχανάλυση υπάρχουν πολλά είδη ψυχοθεραπείας όπως η ψυχαναλυτική, η συστημική, η γνωσιακή, η συμπεριφοριστική. Οι όροι του θεραπευτικού πλαισίου και η συχνότητα των συναντήσεων καθορίζονται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου.

Στο Κέντρο μας

Στο Κέντρο μας παρέχεται ψυχοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους με στόχο το παιδί ή ο έφηβος να ανακουφιστεί από συναισθήματα θλίψης/άγχους, να επεξεργαστεί θέματα που προκαλούν συγκρούσεις και τον απασχολούν και να διευκολυνθεί η ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Ο τύπος της θεραπείας είναι υποστηρικτική ψυχοθεραπεία ψυχαναλυτικής ή γνωσιακής έμπνευσης ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Η συχνότητα των συνεδριών συνήθως είναι 1 φορά την εβδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα, και η διάρκεια της συνεδρίας είναι 45-60 λεπτά.

Η ύπαρξη αιτήματος από το παιδί/έφηβο και την οικογένειά του, η συνεργασία των γονέων προκειμένου να υποστηρίξουν την θεραπεία του παιδιού τους, η απουσία οξείας ψυχιατρικής κρίσης στο παιδί/έφηβο ή την οικογένειά, η επάρκεια του διαθέσιμου νοητικού δυναμικού του παιδιού/εφήβου καθώς και του επίπεδου ανάπτυξης του προφορικού λόγου αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλισθούν πριν την έναρξη ψυχοθεραπείας σε παιδιά και εφήβους. Οι θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι παιδοψυχίατροι ή ψυχολόγοι οι οποίοι συνεργάζονται με τους υπόλοιπους θεραπευτές του παιδιού/εφήβου στα πλαίσια της διεπιστημονικής ομάδας.